سیستم ادراری از چهار قسمت اصلی تشکیل شده می شود که عبارتند از کلیه، حالب، مثانه و مجرای خارجی ادرار. هر یک از قسمتهای فوق می توانند سنگ داشته باشند. اصطلاح سنگ ادراری یک اصطلاح کلی است و نشان دهنده وجود سنگ در یک قسمت از قسمت های نامبرده است.

سنگ کلیه ، قطعه ای از مواد جامد است که در داخل کلیه ها سوای از مواد درون ادرار تشکیل می شود. شیوع سنگ کلیه اکثرا در سنین ۱۸ تا ۴۵ سال دیده مى شود و شیوع آن در مردان ۵ تا ۱۰ برابر بیشتر است.

میزان بروز سنگ هاى کلیوى در کشورهاى توسعه یافته بیشتر است که به دلیل مصرف زیاد پروتئین همراه با رژیم غذایى کم فیبر است. تا زمانی که سنگ، مسیر ادراری را به طور نسبی یا کامل مسدود نکند؛ می تواند بدون علامت باشد و این به آن معناست که ممکن است بسیاری از ما سنگ کلیه داشته باشیم ولی از آن بی خبر باشیم.

سنگ های کلیوی از نظر جنس، انواع گوناگون را شامل می گردند:

علت بروز بیماری سنگ کلیه

غلظت املاح گوناگون در ادرار می تواند باعث تولید و یا مهار تولید سنگ ادراری گردد. بدین معنی که برخی املاح محرک تشکیل سنگ و برخی دیگر مهار کننده آن هستند. هر گاه کفه ترازو به سمت املاح تولید کننده سنگ باشد فرد مستعد ابتلا به سنگ ادراری می گردد و بر عکس.

علائم بیماری سنگ کلیه

نحوه تشخیص سنگ کلیه

تشخیص سنگ کلیه عمدتاً بوسیله ی بررسی عکس ساده شکم یا سونوگرافی، علایم بالینی، آزمایش ادرار، است. یکی از دقیق ترین روش های تشخیصی سنگ های سیستم ادراری استفاده از روش های تصویر برداری می باشد که در مورد سنگ کلیه می توان از سونوگرافی و سی تی اسکن بهره جست. همچنین برای تشخیص جنس سنگ کلیه و انتخاب روش درمانی مناسب از بیمار خواسته می شود که سنگ های دفع کرده خود را برای بررسی به آزمایشگاه ببرد.

سرطان مثانه

درمان سنگ کلیه

اگر سنگ کلیه آن قدر بزرگ باشد که به طور طبیعی دفع نشود، باید برای درمان درد کلیه و خارج کردن آن از بدن درمان لازم انجام شود. درمان سنگ کلیه شامل تجویز داروهایی برای ، شل کردن عضلات حالب(برای حرکت سریعتر سنگ)، کاهش درد، داروهایی برای حل کردن سنگ، سنگ شکن و نهایتاً جراحی است.

راههای پیشگیری از سنگ کلیه

اغلب بیمارانی که مبتلا به سنگ ادراری می شوند ممکن است در آینده نیز مبتلا به این بیماری شوند لذا مهم است به آنها توصیه هایی کرد تا از ابتلای مجدد آنها پیشگیری کرد. در این خصوص ذکر چند نکته لازم است :